joi, 3 martie 2011

Eugenia...

           Astăzi mi-am cumpărat, cu ultimii 30 de bani pe care i-am avut în buzunar o eugenia. Când spun o ”eugenie„ mă refer la dulciurile alea comuniste, ce sunt formate din doi biscuiți lunguieți tari ca piatra și o crema grețoasă, infimă cantitativ.
          Mă opresc puţin pentru a menţiona cele ce urmează. Acum, că spun ”comunistă„ nu mă refer la faptul că datează de atunci, căci ochii mei n-au văzut regimul ceaușist, ci mă refer la calitatea produsului, pe care am auzit, din povesti și legende că o aveau și alimentele atunci.
          Să revenim la oile noastre. Există în ultimul timp o sumedenie de dulciuri de diferite fome, firme, calități și gusturi. Eugenii sunt acum de diferite densități, ce ți se topesc în gură, mână, peste tot pe unde vrei. Toate-ți dau o senzație minunată, până la feerică, atunci când le mănânci. Și, cu cât iei mai mult din ele, cu atât mai mult vrei.
           Dar, cu această eugenie a fost altfel. Mi-am luat-o de la chioșcul din gară. Printre toate dulciurile „moderne” de acolo doar eugenia ARO mi-a făcut cu ochiul: în acelaș ambalaj, la acelaș pteț ca acum 10 ani. Cum cei 30 de bani din buzunar trăgeau greu spre pământ, și cum acea bunătate ma atragea, m-am hotărât sa mi-o cumpăr. A FOST UN DELICIU!
           Am desfăcut-o ”tradițional„, rasucind cele două bucățele de Rai. Apoi, am scos prima bucată și, încercând sa mușc din ea mi-am rupt cam trei dinți și mi-am accidentat mortal gingiile.. Dupa aceea, am „ dezbrăcat” și a doua eugenie. Am încercat să ling creme, dar până la urmă a trebuit să o rad cu cioturile de dinți ce-mi mai rămăseseră. Apoi, cu satisfacția copilăriei am mâncat si biscuitele, sau ceea ce se vroia a fi biscuit!
           Deși va trebui să fac o vizită la medicul stomatolog cât mai urgent, mi-am satisfăcut placerea copilăriei. Printre lacrimi (de durere) mi-am amintit pe urmă de  satisfacțiile pe care mi le dădeau gumele Stress, sucurile Trompi, caramelele Cipi și înghețata de la ProdLacta ( a se menționa că ele aveau prețutile, în ordine: 1000 lei guma, 10000 lei sucul, 500 lei caramelele si 5000 lei înghețata). Acum, copii nu se mai bucură de o eugenie și nici de excursia anuală la Grădina Zoologică Brașov și McDonald`s. Ei vor doar Cola, Lay`s și excursii în Grecia sau Spania.
       

          Acum, cititorule, te vei întreba: De ce mi-am luat un asemenea jeg de eugenie... Răspunsul îl poți găsi și singur!

3 comentarii:

  1. Mie imi place MULT eugenia de la marca Dobrogea, asta e cea 'originala' care s-a rebrand-uit si e atat de bunaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Era faza ca era asa: in ambalaj original

    RăspundețiȘtergere
  3. Obisnuiesc sa mananc eugenii din astea de la aro cand merg la tara si intr-adevar sunt tari ca piatra. Dar la gust sunt bune. Insa imi amintesc cu nostalgie de niste eugenii "de Braila" vandute la colt de strada prin anii '90 cand am inceout eu scoala. In fiecare dimineata, in drum spre scoala, ma opream pe la nenea asezat pe un scaunel cu o lada de eugenii buuuuneee, ti se topeau in gura si aveau si crema din belsug, nu ca astea de acum.

    RăspundețiȘtergere